עד כה לא נעשה סיכום של הממצאים על שימוש בתחליפי מזון נוזלים. מטרת המחקר היתה לאתר מידע זה ולבחון השפעה של תחליפי מזון אלה על גורמי הסיכון הקרדיווסוקלרים במטופלים עם עודף משקל/השמנה וסוכרת סוג 2.
מאגרי המידע בהם השתמשו החוקרים כללו את MEDLINE, EMBASE ומאגרי המידע של COCHRANE. המידע נאסף עד ל-10 לדצמבר 2018. החוקרים כללו בניתוח מחקרים אקראיים שארכו שבועיים ויותר והעריכו את ההשפעה של תחליפי מזון נוזליים כדרך לרדת במשקל בהשוואה לשיטות מסורתיות של ירידה במשקל על גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים והמטבולים במטופלים עם עודף משקל או השמנה וסכרת מסוג 2.
שני סוקרים עצמאיים מיצו את המידע הרלוונטי וניסו להעריך את הסיכון להטיה. המידע קובץ בעזרת שיטת Inverse Variance. רמת הוודאות של המידע הנחקר סווגה בעזרת מדד GRADEי(Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation).
תשעה מחקרים השוואתיים (שכללו 961 נבדקים למשך תקופת מעקב חציונית של 24 שבועות) עמדו בסף הקבלה למחקר. ההבדלים הממוצעים בין שיטות הדיאטה כללו הבדל במשקל גוף של -2.37 ק"ג (רווח בר-סמך 95%: -1.44 – -3.30), ב-BMI, הבדל של -0.87 ק"ג/מטר בריבוע (-0.42 – -1.31), הבדל של -1.66% באחוזי שומן (-1.15 – -2.17), הבדל של -2.24 ס"מ בהיקף מותן (-0.77 – -3.72), הבדל בהמוגלובין מסוכרר של -0.43% (-0.19 – -0.66), הבדל ברמות סוכר בצום של -0.63 מילימול/ליטר (-0.27 – -0.99), הבדלים ברמות אינסולין בצום של -11.83 פיקומול/ליטר (-0.54 – -23.11), הבדל בלחץ הדם הסיסטולי של -4.97 ממ"כ (-2.62 – -7.32) והבדל בלחץ הדם הדיאסטולי של -1.98 ממ"כ (-0.91 – -3.05).
לא נצפו הבדלים ברמות שומנים בדם. רמת הוודאות של המידע היתה נמוכה-בינונית בעקבות חסרים בדיוק והבדלים בעקביות.
מקור:
Noronha J.C et al (2019). Diabetes Care 2019 May; 42(5): 767-776;