מלנומה 05.08.2021

חשיבותן של בדיקות הדמיה במסגרת מעקב אחרי חולי מלנומה ממאירה

נכון להיום, אין הסכמה כוללת באשר לאסטרטגיה ולבדיקות ההדמיה האופטימליות במסגרת מעקב אצל מטופלים עם מלנומה. מטרת המחקר היתה לנתח את התועלת בהדמיות השונות

נכון להיום, אין הסכמה כוללת באשר לאסטרטגיה ולבדיקות ההדמיה האופטימליות במסגרת מעקב אצל מטופלים עם מלנומה. מטרת המחקר הייתה לנתח את התועלת בהדמיות השונות, ובמיוחד ב-CT, במהלך מעקב אצל אנשים עם מלנומה בשלבים שונים של המחלה.

החוקרים ערכו ניתוח רטרוספקטיבי של נתונים רפואיים ממטופלים עם מלנומה אשר אובחנה בין 2001 ל-2011. מטופלים שהיו בשלב 0 (אין-סיטו) או  IV (גרורתי) הוחרגו מהאנליזה, לצד מטופלים אשר הפסיקו מעקב בתוך שלוש שנים. 649 מטופלים עם מלנומה נכללו במחקר.

תוצאות המחקר הראו כי לאורך כל תקופת המעקב זוהו 90 הישנויות. מרבית המקרים (n=71, 79%) של מטופלים עם סרטן גרורתי (n=90) אובחנו במהלך שלוש השנים הראשונות. כמו כן, אצל 35% מהמטופלים הגרורות זוהו באמצעות CT. על אף שמעל ל-66% מהדמיות ה-CT התבצעו עבור מטופלים בשלב I, שלושה מקרים בלבד נמצאו חיוביים (0.1%) באוכלוסיה.

החוקרים סיכמו כי אין צורך במעקב רדיולוגי אינטנסיבי לשם מעקב אחרי מטופלים עם מלנומה בשלבי מחלה מוקדמים (IA-IIA). על פי החוקרים, מעקב ראשוני וקבוע באמצעות בדיקות הדמיה (עם עדיפות ל-CT) עשוי להיות מומלץ עבור המטופלים החל משלב IIB.

מקור:

Melánia Pozsgai  et. al (2021) EJD DOI: 10.1684/ejd.2021.4054

נושאים קשורים:  מלנומה,  מעקב,  הדמיה,  שלב מחלה,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו