טיפול הקרנה 25.01.2021

כיצד ניתן להפחית הסיכון למחלת לב מאוחרת בילדים שהחלימו מסרטן?

החוקרים הצליחו לפתח מודל לבבי להקרנה על בסיס תתי מבנה של הלב מדורג התקף לטווח גילאים רחב

קרינה, רדיותרפיה. אילוסטרציה

טיפול בקרינה הינו גורם סיכון למחלת לב בגיל מבוגר בילדים שהחלימו מסרטן. מספר מחקרים פדיאטריים ביססו מודלים לתגובה של כלל הלב (whole heart) לפי מנת קרינה ולפי מנת קרינה לנפח.

מידע חדש מרמז כי ניתן לשנות את מנת הקרינה בחלוקה לפי תתי מבנה (substructures) של הלב וכי מודל שכזה עשוי להיות מנבא טוב יותר מהמודלים הנ"ל. כדי לפתח מודלים לתגובה למנה לפי תתי מבנה החוקרים מציינים שהיה צורך להתאים את המודלים הקודמים ששימשו במחקרים פדיאטריים.

על מנת להרחיב את מודל הלב שהחוקרים יצרו, החוקרים שילבו מודל זה יחד עם מודל לב אנטומי בינלאומי נרחב הכולל תתי מבנים. החוקרים בחנו את הדמיון או החפיפה בין המודל שיצרו עם מדרג הגיל בגילאים שונים (1, 5, 10, 15) לבין המודל המורחב באותם גילאים. עבור כל צירוף של שני גילאים חושב מקדם הדמיון על שם diceי(DSC), וכן מקדם חפיפה (overlap coefficient, OC).

כדי להעריך את הדיוק של מודל הלב המורחב, החוקרים השוו מנות של Computed tomographyי(CT) עם מנות לב משוחזרות. כמו כן הושווה המודל המועצם למנות מחושבות של המודל הקודם בקבוצה של כמעט 5,000 שורדי סרטן ילדים.

החוקרים פיתחו מודל ריאלסטי עם 14 תתי מבנים אותם אפשר לדרג בטווח גילאים רחב (1-15 שנים). ה-DSC הממוצע היה 0.84, ואילו ה-OC הממוצע היה 0.9. אחוז השונות הממוצע בין הדגם המשוחזר בהשוואה למנות ה-CT עמד על 4.2%. במודל המועצם החדש, מדד הקרינה היה נמוך בכ-10%.

לסיכום, החוקרים פיתחו בהצלחה ואישרו את התוקף למודל לבבי אנטומי ריאליסטי, התקף באופן הדרגתי על פני טווח גילאים רחב. החוקרים הראו כי ניתן להשתמש במודל זה בכדי לבסס מודל של תגובת מנה לפי תתי מבנה בלב עבור מחלה לבבית מאוחרת בשורדי סרטן ילדים.

מקור:

https://www.thegreenjournal.com/article/S0167-8140(20)30853-7/fulltext

נושאים קשורים:  מחקרים,  רדיותרפיה,  השפעות מאוחרות,  טיפול הקרנה,  רעילות לבבית,  סרטן ילדים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו